/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Viva Magenta Колір 2023 від Pantone

09 .12

Viva Magenta  Колір 2023 від Pantone - Європейська Школа Дизайну 4

Вибір головного відтінку року - це щорічна процедура Інституту кольору Pantone.
У результаті весь світ дізнається тренд на майбутні 12 місяців.

У 2023 році за версією Pantone кольором року став малиново-червоний 18-1750 Viva Magenta. Відтінок зухвалий і напористий, але без агресії. Він балансує між теплим і холодним тоном. Це підхід "кулак в оксамитовій рукавичці", як зазначили в Pantone.

 

Viva Magenta  Колір 2023 від Pantone - Європейська Школа Дизайну 5

Його описують, як "нетрадиційний червоний для нетрадиційного часу". Яскравий темно-рожевий колір з відтінками фіолетового і червоним підтінком. Цьогорічний вибір кольору відображає "бунтарський" дух часу і інтерес до творчих експериментів, що відновився після пандемії коронавірусу.

На думку фахівців Інституту, червоні - потужні кольори, які прославляють життя. Яскраво-малиновий колір Viva Magenta поєднує в собі сміливість і веселощі. Він втілює люту грацію, надихаючи проявляти впевненість і людяність. Колір року 2023 говорить про бажання братися за нові виклики і пробувати нетрадиційне, зустрічаючи інших зі співчуттям.

Viva Magenta покликаний задовольнити колективну потребу в силі. Він дає впевненість і мотивацію, щоб витримувати довгострокові руйнівні події. Три роки глибокої пандемії, нестабільна економіка, соціальні заворушення, зростаючі зміни клімату, війна, яка в широкому масштабі цього року торкнулася і нас з вами в Україні - Viva Magenta додає сил і надихає.

Viva Magenta  Колір 2023 від Pantone - Європейська Школа Дизайну 6

"У століття технологій ми прагнемо черпати натхнення з природи та реальності. 18-1750 Viva Magenta походить від червоних відтінків і натхненний кольором кошенілі, одного з найцінніших і найяскравіших барвників, відомих світу. Він сягає корінням у первісне, повертає до первісної матерії. Звертаючись до сил природи, 18-1750 Viva Magenta заряджає дух, допомагаючи зміцнити внутрішню силу", - розповідає Леатріс Ейземан, виконавчий директор Інституту кольору Pantone.

Хто визначає колір року

Pantone Color Institute - дослідницький центр, експерти якого експериментують із кольором та його впливом. Це безумовний лідер думки в питаннях колірних рішень, хоча fashion-індустрія, зокрема, розглядає проєкти інших дизайнерів, впливових модних будинків, великих інтер'єрних компаній і Скандинавського інституту кольору.

Експерти Pantone аналізують колірні закономірності з початку року, і збір даних займає дев'ять місяців. Підрозділ Pantone Color Institute бере до уваги актуальні події у світі мистецтва, кінематографа і спорту, колекції дизайнерів, політичний та економічний порядок денний. На статистику можуть вплинути навіть нові мультфільми, гучні історії та популярні сайти.

Як Pantone вибирає колір року

Фахівці обговорюють вибірку доти, доки не виділять головний відтінок, що визначає настрій суспільства. Іноді їм складно ухвалити однозначне рішення, і два кольори посідають однаково лідируючі позиції. Так було перед 2021 роком, коли Pantone назвав фаворитами 17-5104 "Бездоганний сірий" і 13-0647 "Осяйний".

Якщо обраний колір уже є в палітрі, про нього повідомлять під наявною назвою. Якщо це новий, доповнений відтінок, як Very Peri 2022 року, Pantone проводить асоціативну гру для неймінгу. Його завдання - викликати в людини чітку картинку, яка максимально відповідає задуманому відтінку.

Часто назву кольору дають за прямою асоціацією з фруктами (19-1536 "Червона груша"), десертами (12-1110 "Персиковий крем") і напоями (18-0625 "Мартіні з оливками"), а також із явищами природи (18-4048 "Синя туманність"). При цьому в різноманітті палітри Pantone трапляються загадкові і не завжди очевидні приклади. Так, фахівці з кольору назвали відтінки 11-4201 і 16-1703 "Хмарним танцюристом" і "Сфінксом".

На що впливає колір року за Pantone

Pantone традиційно робить сувенірну продукцію в новому кольорі і запускає колаборації з відомими виробниками. На відтінок року звертають дедалі більше уваги, і він незмінно з'явиться:

  • у колекціях модних будинків;
  • проєктах із дизайну інтер'єру;
  • виробництві декоративної косметики;
  • трендах макіяжу та манікюру;
  • поліграфії та рекламі.

Експлуатувати тему кольору можна в будь-якій сфері: від колекції стінових шпалер до акцентних відтінків оформлення сайтів і соцмереж. Але не зовсім правильно вважати, що всі орієнтуються на колір року, обраний Інститутом Pantone. Насправді його фахівці лише підсвічують вподобання суспільства і радше надають розголосу усталеним тенденціям. Хоча їхнє визнання теж додає популярності відтінку.

Крім візуального мистецтва, дизайну і моди, колір Pantone - це емоційний тригер, щось на кшталт річного напуття. Відстежуючи настрої, Інститут кольору підбирає той відтінок, якого суспільство зараз потребує.

Viva Magenta  Колір 2023 від Pantone - Європейська Школа Дизайну 7

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Залиште Ваші контактні дані, щоб наш менеджер допоміг Вам з реєстрацією
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались