/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Ландшафтний урбанізм. Як впливає на емоційний стан

17 .01

Ландшафтний урбанізм. Як впливає на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 4

У сучасному світі людина, щодня виходячи з дому, відчуває безліч різних емоцій, вражень, зміну настрою - від позитивного до стресу. Погана погода, запізнення на зустріч, нагрубили в транспорті - будь-яка ситуація може зіпсувати гарний настрій із самого ранку. Але впливати на емоційний стан людини може і навколишнє міське середовище та ландшафт. Навколишні "декорації" безпосередньо впливають на психоемоційний стан. У різних частинах світу ми відчуваємо себе по-різному, можемо відчувати бадьорість, сплеск емоцій або пригнічений стан.

На сьогоднішній день життя у великих містах і мегаполісах все частіше призводить до підвищення рівня стресу людини. Це і щільність забудови міста, і рівень урбанізації, і мінімальний зв'язок із природою, і екологічна ситуація загалом. Фактор живої природи як природний спосіб зниження внутрішньої напруги в містах відсутній. Розміщення й організація праці дедалі більшої кількості людей у районах зі штучно створеним середовищем підвищує конфліктогенність у сфері стосунків людини і природи, що вимагає не тільки дбайливого ставлення до природи, а й постійного відтворення природного середовища. І на сьогодні ландшафтний урбанізм є одним із розв'язань цієї проблеми.

Ландшафтна архітектура здатна змінювати ділянки, перетворювати їх на нові з візуального, суспільного та інтелектуального погляду території, працюючи над глибинною природою місця. Таким чином, можна виокремити деякі основні невід'ємні складові елементи середовища ландшафтного урбанізму:

  • вода (штучні та природні водні системи міста)
  • міська інфраструктура (інженерні, комунальні, транспортні мережі тощо)
  • екологічні системи та біорізноманіття (ландшафтна екологія, геоморфологія, гідрологія, клімат і рослинність).


Є й другорядні складові, що фігурують у проєктах ландшафтного урбанізму залежно від можливостей проєктованої місцевості: міське сільське господарство (повторне використання довкілля та промислових територій), енергетика (виробництво енергії за допомогою альтернативних і поновлюваних систем, як-от енергія вітру, сонця, води тощо), промисловий простір (де за допомогою ландшафтного урбанізму корегується формотвір та трансформуються функції під час реорганізації), відпочинок (програмування поверхонь як засобу для відпочинку та відпочинку).

З давніх часів відомо, що людина і природа тісно взаємопов'язані. І міським жителям просто необхідно заповнювати потребу взаємодії з живою природою. Таким чином, перед фахівцями у сфері ландшафтного урбанізму стоїть завдання заповнити хоча б деякою мірою цю потребу. Знайти рішення взаємодії міста і природи, максимально зберегти природні ландшафти в міському середовищі і перетворити вже наявні території для створення найсприятливішої екологічної обстановки. Ландшафтний урбанізм є відносно новим напрямком у розвитку та модернізації міського середовища. Головним завданням його є грамотна взаємодія міста і ландшафту, комфортна для жителів. Здебільшого спочатку вже під час проєктування нових районів закладають концепцію ландшафтного урбанізму. Його принципи впроваджуються під час проектування рекреаційних просторів у великих і малих містах. Зарубіжні приклади доводять ефективність ландшафтного урбанізму, що тягне за собою поліпшення екології та, безумовно, поліпшення психоемоційного стану людини.

 

11th Street Bridge (США, Вашингтон)

Ландшафтний урбанізм. Як впливає на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 5

Дуже цікавий проект, за основу якого взято старий автомобільний міст через річку Анакостія. Проєктна компанія реконструювала його на громадський парк, який бере початок на одному зі боків річки, простягається через міст і має продовження на іншому боці річки. На території мосту розташовані майданчики, зони відпочинку, прогулянкові доріжки.

Klyde Warren Park (США, Даллас)

Ландшафтний урбанізм. Як впливає на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 6

Концепція цього парку полягає в тому, що на території швидкісної магістралі з'явився рослинний оазис. Територія парку в два гектари включає в себе прогулянкову територію, кафе, ігровий майданчик, галявину для пікніків, сад, парк для собак.

 

Хай-Лайн (США, Нью-Йорк)

Ландшафтний урбанізм. Як впливає на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 7
Найімовірніше, це найвідоміший і найяскравіший приклад у ландшафтному урбанізмі. Парк розташувався в найнезвичайнішій частині міста - непрацюючій лінії естакадної залізниці в Манхеттені. У шляхи, що вийшли з ладу, вдихнули друге життя через парк, що утворився, з брукованими доріжками для прогулянок, галявинами, садами. Як відомо, район Мангеттена густо заселений, а також має багато офісів. Цей парк став місцем, де люди навіть в обідню перерву можуть відволіктися від робочої рутини, поспілкуватися з колегами в невимушеній обстановці, відпочити емоційно, зняти напругу, подихати свіжим повітрям.

Ці приклади показують, як за допомогою ландшафтного урбанізму можливо розв'язати задачу з організацією паркового простору в уже наявній раніше насиченій забудові. Використання неексплуатованих об'єктів для проєктування місць для відпочинку є грамотним рішенням, що сприяє, зокрема, зняттю стресу в людей в умовах щільної міської забудови. Це і працівники офісів під час обідньої перерви, і, звісно ж, мешканці прилеглих районів, які зможуть повноцінно відпочити, влаштувати пікніки, провести час із дітьми, не виїжджаючи за місто або на базу відпочинку, а також не витративши додаткові матеріальні засоби і свій час на дорогу. Крім того, в теплу пору року тут можливо організовувати зустрічі на літніх майданчиках кафе.

Ландшафтний урбанізм прагне стерти багато протиріч між міським простором і ландшафтом. Вони мають сприйматися як єдине ціле. І це благодійно впливає на загальний психоемоційний стан людини загалом, її спосіб життя, а також екологічний бік міста. Людина з руйнівника власних зон комфорту знову перетворюється на творця, використовуючи найсучасніші архітектурні та дизайнерські технології. Зрештою навіть найнудніший і непримітний міський архітектурний ансамбль можна перетворити на щось незвичайне, але для цього потрібно вивчати і впроваджувати ідеї сучасної урбаністики, які постійно розвиваються.

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались