/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Як оформити дитячу кімнату «на виріст»

10 .11

 Як оформити дитячу кімнату «на виріст» - Європейська Школа Дизайну 3
 Як оформити дитячу кімнату «на виріст» - Європейська Школа Дизайну 4

Дитяча кімната «на виріст». Дорослий підхід до вирішення питання.

Дитяча кімната – унікальне місце, в якому маленька людина проводить вагому частину свого часу. Навчання і відпочинок, прийом гостей і душевні розмови з батьками.. Тут, без перебільшень, відбувається розвиток та становлення особистості, що надає процесу оформлення дитячої максимальний рівень відповідальності! Цей маленький простір, у певні моменти, стає для дитини цілим світом! Саме тому так важливо попіклуватись про те, щоб це місце асоціювалось у дитини із затишком, безпекою та комфортом. Оздоблення і декор мають співпадати із захопленнями малечі та відповідати його потребам.

ДИТЯЧІ ПОМИЛКИ
Батькам слід звернути особливу увагу на розповсюджені помилки у виборі дизайнерського рішення та подальшого оформлення кімнат для дітей!

  • Не плутати дитячу кімнату з ігровою.

Це помилкове уявлення подарує досить короткострокову радість та вже за кілька років матиме протилежний ефект. Велике розмаїття кольорів, деталей та візуальних образів може погано позначитись на здатності дитини до концентрації та несе ризики підвищеної збудливості та різких перепадів настрою у дітей, особливо дошкільного віку.

  • Не намагатись реалізувати свої дитячі мрії.

Космічні кораблі, піратські бухти, домівки рожевих поні та замки з принцесами… У підсумку, батьківський погляд на інтер’єр у «дитячій кімнаті мрії» може значно відрізнятись від поглядів та смаків самої дитини, що лише починають формуватись. Окрім того, обрана вузька тематика досить скоро може стати застарілою, повністю втратити актуальність та, врешті, набриднути усій родині, включаючи маленького власника приміщення.

  • Інша сторона крайнощів.

З метою економії та граючи на випередження, батьки часто підходять до оформлення дитячої з прицілом на «дорослий» інтер’єр. Як наслідок, малеча отримує повноцінний комп’ютерний стіл, класичний меблевий гарнітур та полиці з широкою бібліотекою класиків світової літератури.
В результаті, діткам не цікаво гратися «тут і зараз» та проводити час у власній кімнаті. Роки казкових мрій, фантазій та розвитку через гру у домашньому затишку перетворюються на очікування дорослішання.

  • Невиправдана економія.

Намагання зберегти кошти для більш «високих цілей» спонукає батьків до обрання більш дешевих аналогів, замість використання у оздобленні якісних екологічних матеріалів.
І якщо вплив чисельних хімічних з‘єднань у складі на сформований дорослий імунітет може бути непомітним, то на здоров’я дитини ці складники, наприклад, у лінолеумі, пластмасових меблях, шпалерах можуть мати  значний негативний вплив.

  • Дитяча – не означає маленька.

Помилковий стереотип, розповсюджений на пострадянському просторі – відводити під дитячу найменшу кімнату у квартирі чи будинку.
На відміну від дорослих, що ведуть відносно спокійний спосіб життя, діти мають значно більшу необхідність у русі та наявності простору для своєї, навіть домашньої, життєдіяльності.
У парі з не великою площею, велика кількість меблів, іграшок, елементів декору матиме наслідком постійну захаращеність приміщення. Велика вірогідність швидкого псування усього вище згаданого та потенційні травми дитини під час ігор.


ДОРОСЛІ ВИСНОВКИ

  • Під час планування та реалізації проекту дитячої важливо використовувати гіпоалергенні матеріали, ненав’язливі світильники та корпусні меблі. 
  • Вкрай рекомендовано придбання оздоблюючи матеріалів високої якості. Оберіть меблі із натуральної деревини, яка може бути підтверджена сертифікатами екологічності. Якомога менше синтетики у будь-яких оточуючих елементах побуту та декорі. 
  • Не перевантажуйте кімнату меблями та декором! При плануванні дизайну приділіть увагу розмежуванню ігрової та робочої зон, а також зони для відпочинку. Попіклуйтесь про гарне освітлення приміщення в цілому, та робочої/навчальної зони, зокрема.
  • Спробуйте зважено та розумно підійти до дизайну кімнати, гармонійно суміщаючи «дитячі» та «дорослі» елементи. Головна мета: дозволити малечі почуватися тут щасливо і затишно в поточному віці, залишаючи батькам простір для потенційних змін, у відповідності до майбутніх вікових потреб дитини.
  • При виборі інтер'єру в дитячій, дизайнери радять віддавати перевагу нейтральним стилям. Серед визнаних лідерів - сканді, лофт та контемпорарі. Приміщення, стилізовані згідно з цими напрямками, декоруються на основі інтересів дитини, тому простір можна вмить переобладнати з дитячої кімнати в підліткову. Як саме відбувається імплементація даних стилів у дитячий простір, розкажемо нижче.

 Як оформити дитячу кімнату «на виріст» - Європейська Школа Дизайну 5

СКАНДІ

Простір – ключова візуальна складова дитячої кімнати у стилі сканді. Подаруйте цьому простору  світло та позбавте об’єктивно зайвих речей і потрібний ефект буде досягнуто! Цей дизайнерський варіант вважається комфортним та універсальним для дитини, а сам дизайн настільки нейтральний, що підійде як для кімнати «на виріст», так і для спільного проживання кількох дітей різного віку або навіть статі. Скандинавський стиль відрізняється простотою створення та не вимагає істотних грошових витрат.

У оздобленні очікувано переважають світлі тони. Дизайнери інтер'єру рекомендують фарбувати стіни в білий або використовувати паперові шпалери, які вважаються екологічно чистими. Останні можуть містити ненав’язливий принт, покликаний додати грайливі елементи.

За довготривале збереження «свіжості» інтер’єру гідно відповідатимуть настінні та підлогові оздоблення з «антивандальним» покриттям, що дає змогу для їх подальшого, більш легкого очищення від не типових забруднень.

Ідеальним варіантом стане паркетна дошка, яку за бажанням можна перефарбувати в білий колір або «зістарити». Проте, в рамках здорової економії, цілком прийнятним буде варіант ламінату із дерев’яним малюнком. Знову ж таки, дитяча кімната – це зона для безпечних оздоблювальних матеріалів – підбирайте міцне та екологічне покриття для підлоги, якому не страшні ні волога, ні удари!

Стилю сканді притаманна мінімальна кількість меблів. Ліжко, стелажі, шафи для одягу, комоди та інше меблювання повинне мати просту форму та здатність до трансформації. Урізноманітнить інтер'єр різноплановий декор: яскраві подушки, пуфи і килими подарують почуття затишку та безпеки.

Світлий простір у стилі сканді оживає саме завдяки декору! Коли малюк зовсім маленький, декором є іграшки. Проте, не варто перевантажувати простір і створювати відчуття неохайності. З віком дитини іграшки поступово можуть бути замінені предметами хобі та захоплень  – спорт-інвентар, творчі доробки, відзнаки, скейтборд, мольберт тощо.

Позитивний ефект даний стиль має і на деякі виховні аспекти. На тлі світлих скандинавських інтер'єрів досить різко виділяється безлад, тому важливою є організація ергономічних зон зберігання для речей. Таким чином, дитина змалку привчатиметься до порядку та організації власного побуту.


детский лофт 6

ЛОФТ

Стиль лофт зародився у 1940 роках у США, де промислові приміщення заводів, складів та фабрик перероблялися під простори для житла. Цей напрямок у дизайні вважається дещо брутальним та агресивним. Подібне відчуття виникає за рахунок необроблених цегляних та бетонних поверхонь, вентиляційних та водопровідних комунікацій, які зазвичай використовують для оформлення інтер'єрів.

Проте, саме завдяки певній «дорослій» брутальності лофт можна легко адаптувати під дизайн дитячої кімнати «на виріст». Функціональність, легкість в оформленні та поєднання з іншими стилістичними напрямками стали головними якостями стилю. Тут, як і в сканді, дитина з віком сама підлаштовує простір під свої уподобання та інтереси. Виходить, що кімната росте разом з ним.

Найбільш виграшним, цікавим та зручним варіантом розмежування простору стане двоповерхове зонування – поділ навчальної та спальних зон за допомогою ліжок-горищ. Стіл зі шкільним приладдям та книгами стоїть унизу, а над ним спальне місце. Цей метод часто стає рятівником для кімнат із невеликою площею. Окрім того, спальне місце на значній висоті завжди дарує дітям відчуття захищеності. Зони для навчання та відпочинку бажано обладнати окремими джерелами світла.

Пом'якшити «промисловий»  лофт допоможуть світлі та барвисті тони оздоблення приміщення. Бежева та біла гами – безпрограшні варіанти. Сині, зелені, сірі та коричневі тони лофт-вставок в інтер'єр кімнати стануть чудовим кроком під час створення дитячої для хлопчика. Що стосується дівчаток, доречними будуть яскраві пастельні малинові, червоні та бірюзові кольори, відтінок зів'ялої троянди.

Крісла-мішки – улюбленці дітей різного віку і можуть стати чудовим доповненням до образу кімнати. 

Подібний креативний підхід до оздоблення позитивно впливає на емоційний стан дитини та підштовхує до творчого початку.

За рахунок необроблених грубих поверхонь стиль лофт апріорі вважається «антивандальним», а дрібні похибки на стінах стануть менш помітними.


 Як оформити дитячу кімнату «на виріст» - Європейська Школа Дизайну 7

КОНТЕМПОРАРІ

Одним із універсальних варіантів при оформленні дитячої став стиль контемпорарі. Невибагливий та без різких ключових ознак цей стиль дозволяє перетворювати себе та повертати у сторону інших  напрямків інтер’єру і  дизайнерських рішень, шляхом трансформації та зміни лише кількох елементів меблювання або декору. Контемпорарі передбачає наявність гладких поверхонь, мінімалізму та націленість  на комфорт. При оформленні використовуються ультрасучасні матеріали приглушених та прохолодних відтінків.

Оздоблення дитячої кімнати «на виріст» дизайнери рекомендують витримувати у світло-сірих, сіро-блакитних та сіро-рожевих тонах.  Доповнити або змінити загальні настрої кольорів, знову ж таки, покликані елементи меблів та декору. Великогабаритні наклейки або трафаретні малюнки прикрасять стіни в дитячій. Визнаною перевагою такого декору є можливість їх зміни або повного видалення.

Оздоблювальні матеріали використовуються виключно натуральні. «Дорослий» контемпорарі класично передбачає використання скла, проте для «дитячого» варіанту воно є не найбільш вдалим варіантом, через небезпеку пошкодження і швидке забруднення. Натомість, при декоруванні дитячої кімнати використовують килими, покривала та подушки різних форм і забарвлень.

Функціональність приміщення у контемпорарі виходить передній план. Невелика кількість меблів, зручні та доступні локації для зберігання речей. Чудовим варіантом стануть  спеціальні органайзери, наскрізні шафи та багаторівневі полиці. Це дозволить дитині легко навчитись прибирати за собою і змалку отримати гарну звичку не залишати безлад.


 
Запропоновані у статті варіанти є чудовим надбанням визнаних стилів інтер’єру. Завдяки своїм якостям, простоті реалізації та універсальності усі вони легко інтегруються у дитячу кімнату. А безумовним козирем стає можливість адаптуватись до віку дитини, шляхом незначних, проте важливих трансформацій, що дозволяє кімнаті дорослішати разом  зі своїм мешканцем!
Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались