/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Від металевого блиску до мотивів “Зоряних воєн” — що відбувається з дизайном освітлення 2022 році

16 .02

Від металевого блиску до мотивів “Зоряних воєн” — що відбувається з дизайном освітлення 2022 році - Європейська Школа Дизайну 4

Тренди освітлення — це головний козир в дизайні інтер’єру, який тримають у рукаві. Адже освітлити  кімнату можна і за допомогою однієї стандартної лампочки, але тоді вона матиме суворий вигляд та втратить атмосферу. А от завдяки нашаруванню освітлення ви отримаєте виграшну схему. Торшери, бра, настільні лампи — це лиш деякі з безлічі варіантів в арсеналі грандіозної нової схеми дизайну освітлення. Звідки взагалі почати? Звісно, що з нових трендів освітлення у 2022 році.

SuperSalone в Мілані, Лондонський фестиваль дизайну та міжнародна виставка Decorex стали натхненням для матеріалу, адже там було представлено найцікавіші та найяскравіші зразки освітлення на ринку інтер'єрів, які будуть в центрі уваги весь рік.

Торшери з мармуру та металу

Від металевого блиску до мотивів “Зоряних воєн” — що відбувається з дизайном освітлення 2022 році - Європейська Школа Дизайну 5

Ці елегантні торшери уособлюють витонченість і харизму. Окрім їхнього тендітного вигляду, варто звернути увагу на сам матеріал: мармурове та металеве покриття, що дуже популярне в кухонних трендах, робить ці торшери доволі виразними. У всіх них використовується хоч один, а часто й обидва матеріали.

Чому ми повинні звернути увагу на торшери, в яких використовується мармур або камінь і металеві частини? Дизайнер і колумніст порталу Livingetc Лінда Боронкей пояснює: «Мармур — це красивий і довговічний матеріал, який я люблю використовувати в проектах. Зокрема, у поєднанні з металом він надає дуже святковий вигляд вашому дому – дійсно покращуючи простір».

Форми ар-деко

Від металевого блиску до мотивів “Зоряних воєн” — що відбувається з дизайном освітлення 2022 році - Європейська Школа Дизайну 6

Можна з упевненістю сказати, що ар-деко не виходив з моди протягом останнього десятиліття. Тепер цей стиль виразний, витончений і потенційно достатньо «зрілий», щоб його можна було назвати «класичним». І хоч ми вже зустрічали освітлення в стилі ар-деко на ринку інтер’єрів раніше, зараз в ньому спостерігається менше блиску та гламуру. Усі ці нові люстри спираються на більш делікатні деталі ар-деко 1930-х років: м’які зубчасті краї, ніжний візерунок мармуру або бронзи.

Зубчасті краї

Від металевого блиску до мотивів “Зоряних воєн” — що відбувається з дизайном освітлення 2022 році - Європейська Школа Дизайну 7

До чого прагнути у 2022 році? До прохолодної м’якості фестончастих країв. Ці ніжні вигини створені для вибагливої стильності у своїх деталях, дизайну та виборі.

Принада цього тренду полягає ще й в тому як він вписується в актуальні тренди для вітальні, залишаючись, водночас, доволі стриманим. Одна з таких люстр підійде майже будь-якій кімнаті: над обіднім столом, у коридорі чи навіть над сходами. 

Підвісні світильники ручної роботи

Від металевого блиску до мотивів “Зоряних воєн” — що відбувається з дизайном освітлення 2022 році - Європейська Школа Дизайну 8

Якщо під час пандемії ви власноруч не займалися якимось рукоділлям, то напевно принаймні бачили чимало інформації на цю тему. Зараз суспільство в цілому проявляє набагато більше інтересу до виробів ручної роботи та ремісничих виробів.

Наслідком цієї оновленої цікавості є прагнення, щоб речі, які ми купуємо для свого дому, мали більше значення: тепер нам цікаво шукати ручну роботу, знати виробника і мати змогу передавати речі наступному поколінню, а не сприймати їх як одноразові. Зараз, коли люди приймають рішення, ґрунтуючись на екологічному стилі життя, це все важить набагато більше ніж раніше. І тепер цю тенденцію можна помітити навіть у дизайні освітлення. 

Настільні лампи космічної епохи

Від металевого блиску до мотивів “Зоряних воєн” — що відбувається з дизайном освітлення 2022 році - Європейська Школа Дизайну 9

Як сцена з «Галактичного бару» у «Зоряних війнах», такі моделі набувають дещо незрозумілої, але привабливої візуальної естетики. По правді, їх не можна відразу назвати красивими, але вони мають милий вигляд і в них є щось майже «потойбічне». З такою лампою ваш стіл зазнає певних змін, можливо не інопланетних, але інших в плані дизайну — це точно.

Від одного дизайнера до іншого — складається враження, що практично кожному в мозок проникли космічні загарбники, коли мова йде про дизайн настільних світильників у 2022 році.

«Приєднуйтесь до цього тренду, якщо хочете оживити кімнату. По суті, саме це й пропонують ці маленькі лампи. Можливість додати трохи грайливості в інтер’єр. Кому взагалі потрібна нудна настільна лампа? Не нам. Інколи можна і забути про необхідність бути практичними. Часом тренд полягає у тому, щоб бути трошки екстравагантним — хіба не цікаво додати у свою невелику спальню такі кумедні моделі, які можуть служити вигадливими лампами для читання?»

Якщо настільна лампа може випромінювати ідею пригоди, то такі моделі точно створюють атмосферу вечірки, яка не закінчується.

Шукайте такі деталі дизайну як глянець або лаковане покриття (в маленьких глянцевих предметах декору є щось справді чудове і майже їстівне — вони мов цукерки, виставлені в магазині солодощів — ми наче хочемо придбати їх всі), елегантну форму (чим витонченіше – тим краще), і нечуваний відтінок, який добре вписується в актуальні тренди кольору.

Архітектурні люстри

Від металевого блиску до мотивів “Зоряних воєн” — що відбувається з дизайном освітлення 2022 році - Європейська Школа Дизайну 10

Хтось може асоціювати слово «люстра» із блискучими скляними бурульками, що висять на вигадливо декорованому залізному або латунному зігнутому кронштейні (можливо, у шато з інтер’єрами в стилі шеббі-шик?), інші можуть уявити собі будуарну спальню з цяцькованим гламурним декором. До речі, прекрасні і цілком прийнятні варіанти люстр. Так, такі люстри справді існують для поціновувачів стилю, проте зараз є дуже багато нових підходів та ідей. Від традиційних вигинів і столітніх деталей варто відмовитись. Нові, сучасні, надзвичайно шикарні люстри цілком впораються зі створенням гламуру!

 «Люстри повинні бути перлиною у короні вашого будинку, проте є маленьке «але»: «вони не повинні бути основним джерелом світла».

Саме цю ідею втілює нова тенденція в дизайні люстр — відчуття того, що люстра — не лише про практичність, а й про скульптурність. Для підтримки потрібного рівня освітлення ви можете додати інші освітлювальні прилади – настінні, настільні світильники та торшери.

Про які ще деталі освітлення потрібно знати у 2022-му?

«Сучасні люстри більше про простір і форму, ніж про заломлене світло», — каже редактор Livingetc Піп Річ. «Люстри зі звисаючими скляними бурульками поступились місцем кутастим формам рам. По суті, їх можна розглядати як готовий декор для вечірок та створення яскравого простору для розваг».

Також варто подумати про трансформацію кухонної підсвітки. «Замість трійки окремих світильників на кухні виберіть один великий підвісний, — підказує редактор Livingetc Піп Річ. «Це матиме набагато виразніший вигляд, але при цьому дозволить нормально підсвітити зону приготування їжі».

Перекладено з: livingetc.com

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Залиште Ваші контактні дані, щоб наш менеджер допоміг Вам з реєстрацією
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались