/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Авторський нагляд. Чому це так важливо?

27 .02

Авторський нагляд. Чому це так важливо? - Європейська Школа Дизайну 3

Послуга, яку не люблять клієнти через додаткову сумму до бюджету проєкту, але яка може зекономити в майбутньому для замовника набагато більше. Давайте розбиратися.

Авторський нагляд - це послуга, яку дизайнер надає клієнту після того, як завершив роботу зі створення інтер'єрного проєкту. Поки триває будівництво, автор інтер'єру регулярно виїжджає на об'єкт. Його завдання - перевіряти точне виконання бригадою задуманого ним дизайн-рішення. Будь-які форс-мажори на будівництві (і переробка під них проєкту) вирішуються тільки з дизайнером і під його контролем.

Як і будь-яка послуга, авторський нагляд коштує грошей. І здається, навіщо платити додаткові гроші дизайнеру всього за пару виїздів на об'єкт, коли все узгоджено і будівельна бригада повинна все зробити?

Частенько замовник, отримавши проєкт на руки, з метою економії відмовляється від авторського нагляду з боку дизайнера. Просто віддає креслення бригадиру. Той приступає до ремонтних робіт у потрібній технологічній послідовності, не перевіривши креслення.

Важливо: Якщо в кресленнях є прогалини, а авторського нагляду на об'єкті немає, робітники зроблять так, як розуміють самі - найчастіше, спрощуючи ідеї дизайнера. Це основна причина, чому кінцевий результат виявляється гіршим за проєкт.

Зрозуміло, що форс-мажор просто неможливо передбачити. Але левову частку проблем знімає попередня перевірка креслень.

Авторський нагляд. Чому це так важливо? - Європейська Школа Дизайну 4

ОБМІРНИЙ ПЛАН АБО ПЛАН ЗНЕСЕНИХ ПЕРЕГОРОДОК

Що перевіряємо: чи не заплановано демонтаж стіни з повітропроводами.

У деяких сучасних багатоповерхових будинках стіну з повітропроводами легко пропустити, якщо спеціально не шукати. Кількість повітропроводів пропорційна числу поверхів. Вони тягнуться від нижніх поверхів на дах, займаючи одну зі стін. А мешканці верхніх поверхів про це не здогадуються, бо в їхніх квартирах на цій стіні просто немає отвору вентиляції.

ПЛАНУВАЛЬНЕ РІШЕННЯ ТА/АБО ОБМІРНИЙ ПЛАН

Що перевіряємо: чи вказано на кресленнях додатково, які кути мають бути строго 90 градусів.

Авторський нагляд. Чому це так важливо? - Європейська Школа Дизайну 5

У типових новобудовах будівельникам рідко вдаються прямі кути в 90 градусів. Величина кутів може бути і 80, і 110 градусів. Те саме з трохи заваленими стінами. Скорегувати кут у приміщенні навіть на 10 градусів - задоволення недешеве: шар штукатурки сягає кількох сантиметрів. У деяких випадках це не потрібно, а в деяких - критично. Необхідно, щоб під 90 градусів були всі кути, де будуть розташовані меблі або вбудовані полиці.

Кути в 90 градусів необхідно мати у ванній - мінімум три кути тут зайняті ванною, душовою і шафами. Аналогічно в гардеробній: всі кути зайняті стелажами або шафами.

Якщо стіни не строго вертикальні, може виникнути проблема зі встановленням шафи-купе. Бічні стійки шафи завжди вертикальні, і в цьому разі стане помітною щілина між шафою і стіною, навіть якщо відхилення всього 2 см.

Нерідко під час монтажу підлогового покриття виявляється розбіжність стін. Це стає видно, коли мостини, що примикають до стін, набувають форми трапеції. Особливо прикро спостерігати таке в холі та вітальні. Тому паралельність стін важливо відстежити ще на етапі штукатурки.

ПЛАН МОНТАЖУ ТА ЕКСПЛІКАЦІЯ ПРИМІЩЕНЬ

Може бути окремий план оздоблення стін.

Що перевіряємо: чи вказано, яке саме покриття / декор буде на конкретній поверхні.
Стіни можуть бути покриті шпалерами, фарбою, декоративною штукатуркою, дзеркалами, декоративною клінкерною або керамічною плиткою. У кожного покриття свої вимоги до основи.

Основа під дзеркало і плитку повинна мати ідеальну геометрію: стіни суворо вертикальні, ніяких плавних вигинів, інакше це відразу проявляється на поверхні. Під час штукатурки стін маячковий профіль виймати не потрібно, шпаклівка не потрібна - вона тільки зашкодить. Ці стіни потрібно позначити в кресленнях особливим чином, інакше робітники відшпаклюють їх, як усі інші.

Шпалери і декоративна штукатурка бувають тонкими і товстими. Під тонкі шпалери основу потрібно вигладжувати. Також ретельно потрібно готувати основу під тонке декоративне покриття, типу "венеціанка" або "плюш". А ось під товсті шпалери і "декоративку" вигладжувати основу не потрібно. Це обернеться зайвими витратами часу і грошей.

ПЛАН ЕЛЕКТРИКИ

Що перевіряємо: чи вказано розташування блоків живлення для світлодіодних стрічок; чи всі розетки на місці.

Ніхто з нас не застрахований від помилок. Раптом під час змін у проєкті в останній момент забули вказати розетку. Або додали світлодіодне освітлення, але не вказали до нього блок живлення, який необхідно десь розмістити. Не всі будівельники можуть помітити цю помилку до закінчення монтажу. Зрозуміти це за одним лише планом електрики неможливо!

Потрібно порівнювати всі аркуші в проєкті та перевіряти ще раз: чи заплановані абсолютно всі виводи під прилади.

Авторський нагляд. Чому це так важливо? - Європейська Школа Дизайну 6

ПЛАН РОЗТАШУВАННЯ ПРИЛАДІВ

Що перевіряємо: чи не занадто далеко від стояка / підводки води розташовані прилади за проектом.
Пральна і посудомийна машини мають бути забезпечені електроживленням, до них необхідно підвести воду і трубу для зливу стоків.

Сушка для рушників має бути розташована близько до свого стояка. Труби, що ведуть до рушникосушки, небажано згинати під прямим кутом. Вода тече там, де простіше - інакше рушникосушка буде холодною. Щоб через неї йшла вода, доводиться переробляти врізки в стояк, розміщуючи їх під самою стелею і над підлогою. Деякі майстри навіть звужують стояки, хоча це заборонено.

Це основні моменти, на які потрібно звертати увагу під час авторського нагляду.

Загалом, це дуже важливий етап у створенні інтер'єру, тому професійний досвідчений дизайнер буде наполягати на цій опції в договорі або зробить її обов'язковою в пакеті послуг. 

Адже фінальний результат напряму вплине на репутацію спеціаліста.

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались