/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Штучний інтелект в дизайні. Заміна людини чи ні?

16 .05

Штучний інтелект в дизайні. Заміна людини чи ні? - Європейська Школа Дизайну 4

Штучний інтелект (AI) з кожним роком займає все більш значущу частину життя людей і бізнесів.

Якщо раніше ми не могли уявити, що будемо керувати технікою за допомогою голосу, то тепер це стало звичною функцією сучасних пристроїв. Зростає роль AI і в сфері дизайну.

На перший погляд, AI виглядає, як загроза. Адже через нього багато професій перестануть потребувати людського ресурсу. Зокрема й дизайнери. Але це на перший погляд. Є думка, що штучний інтелект виступає лише в ролі асистента, який виконує всі рутинні завдання і дасть змогу дизайнерам повною мірою реалізувати свій творчий потенціал.

Багато часу йде на пошук дизайн-рішень, і цей процес поєднує в собі творче і логічне мислення. AI являє собою надлогічну систему рішень, яка здатна видавати передбачувані результати в найкоротші терміни після аналізу тисяч і мільйонів показників.

Штучний інтелект та нові можливості для дизайнера

Водночас AI дає дизайнерам низку можливостей, які допомагають їм ухвалювати більш обґрунтовані, ефективні рішення і робить життя простішим:

  • Забезпечує відповідність проєктів останнім трендам, даючи змогу дизайнерам сфокусуватися на ширшій картині. AI виконує значну частину важкої роботи, звільняючи думки дизайнерів від зайвої рутини і надаючи їм більше можливостей для творчості.
  • Замість багатогодинного аналізу безлічі даних самостійно, за допомогою AI, можна знайти підказку для пошуку рішення в правильному напрямку.
  • AI - це дуже швидко. Він оптимізує робочий процес, аналізуючи величезні обсяги даних і пропонуючи рішення протягом хвилин. Потім дизайнер може вибрати найбільш підходящі.
  • AI не втомлюється і не потребує перерв на каву.


Насамперед, використання штучного інтелекту покликане алгоритмізувати творчість. Нейромережі вже створюють тексти, редагують фотографії, навіть можуть написати музику і, звичайно, зробити картинку. Створення дизайн-проектів уже не за горами.

Практичне застосування

Можливості штучного інтелекту в галузі графічного дизайну вже використовували деякі компанії. Наприклад, в Італії 2017 року випустили 7 мільйонів різних банок Nutella. Жоден дизайн не повторювався, варіанти створив штучний інтелект. Акція називалася Nutella Unica.

Штучний інтелект в дизайні. Заміна людини чи ні? - Європейська Школа Дизайну 5

Яскравою подією у сфері була система, яку представив сервіс The Grid. AI сам створював модулі та шаблони сайту. Щоправда, результати виявилися провальними.
Свій інтерфейс випустила платформа Wix у середині 2016.
2021 року OpenAI представили нейронну мережу DALL-E, яка створює зображення за текстовим описом.

Деякі називають AI майбутнім індустрії і стверджують, що його застосування дасть змогу дизайнерам використовувати кращі ресурси. У той час як інші розглядають AI як загрозу, побоюючись, що він зможе повністю замінити фахівців у сфері дизайну.

Всупереч поширеній думці, AI навряд чи здатний зайняти місце дизайнера. Швидше, він дасть людям можливість виконувати складніші завдання і зробить процес дизайну більш контрольованим і економічним.

Ба більше, емпатія - одна з найважливіших складових дизайну. Саме вона допомагає дизайнерам встановлювати контакт із людьми, розуміти їхні проблеми та цілі. Дизайнер ставить себе на місце користувача, щоб створити корисний і зручний продукт.

AI поки що не може перевершити дизайнера, хоча б тому, що не здатний співпереживати так, як це роблять люди. AI може лише спростити процес розробки дизайну, але лише якщо в ньому бере участь людина.

Краса дизайну полягає в його різноманітності, а також, як би дивно це не звучало, в його недосконалості. Найкращий дизайн не повинен відповідати будь-якій формулі, він є проявом творчих здібностей людей. А AI може стати чудовим союзником у цій справі.

У міру зростання і розвитку сфери дизайну нові технології впливатимуть на те, як саме ми створюємо, проєктуємо і презентуємо наші продукти.

Темі взаємодії штучного інтелекту з дизайнерами буде присвячений наш вебінар, який відбудеться 30.05. 

Реєстрація ТУТ

 

Штучний інтелект в дизайні. Заміна людини чи ні? - Європейська Школа Дизайну 6

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Залиште Ваші контактні дані, щоб наш менеджер допоміг Вам з реєстрацією
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались