/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Відмінний дизайн інтер'єру. Що це в 2024 році?

19 .07

Відмінний дизайн інтер єру. Що це в 2024 році? - Європейська Школа Дизайну 5

Нещодавній зсув у світі в бік надання пріоритету здоров'ю вплинув на прагнення людей до здорового способу життя, розуміючи тіло і розум як єдине ціле. Зовнішні фактори, такі як географічне розташування, навколишнє середовище, суспільство, фінансовий стан, стосунки з друзями та родиною, мають значний вплив на здоров'я людини. Однак стало очевидним, що забезпечення фізичного та психічного здоров'я не обмежується лише доступом до медичних закладів та професійного лікування, але й визначається кількома факторами, пов'язаними з якістю облаштованого простору. 

Тож що вважається відмінним дизайном інтер'єру, і які фактори роблять будь-який простір відмінним?

У цьому фокусі на інтер'єрі Європейська Школа Дизайну розглядає цю «відмінну» сторону дизайну, дивлячись на те, як дизайнери можуть забезпечити потреби користувачів, визнаючи доступність, демографічне різноманіття, економічність та навколишнє середовище, незалежно від естетичних аспектів.

У більшості випадків успішними вважаються простори, які відповідають своєму призначенню. Хоча функціональність може здатися обмеженням творчого процесу дизайнерів, рідко знайдеться успішний дизайнер інтер'єру, який би не визнавав необхідність забезпечення функціональності під час прийняття кожного просторового рішення; кожен простір має мету, і щоб досягти цієї мети, простір повинен бути спроєктований так, щоб виконувати певні функції. Але в міру того, як люди стали більше усвідомлювати важливість здоров'я і робити вибір на користь більш успішного існування, дизайнерам стало вкрай важливо проєктувати з більш цілісним підходом, підтримуючи людську поведінку через простір, який реабілітує розум, тіло і душу.

Фізичний добробут

Щоб забезпечити фізичне здоров'я мешканців простору, дизайнери здебільшого звертають увагу на якість повітря, тепловий, візуальний та акустичний комфорт, а також на матеріали, що запобігають росту плісняви чи шкідливих бактерій. Термін «комфорт» зазвичай визначається як «душевний стан, який виражає задоволення» навколишнім середовищем - тепловим, візуальним чи акустичним. Але те, що вважається фізично комфортним або здоровим для студента університету, не обов'язково буде комфортним для працівника середнього віку. Ось тут і вступає в гру хороший дизайн - гнучкий і адаптивний, який задовольняє кожного з користувачів, не ставлячи під загрозу інших. Для дітей дизайнери створюють інтер'єри з нетоксичних і неслизьких матеріалів, з вигнутими краями, а також зменшують усі елементи інтер'єру та світильники відповідно до їхніх розмірів. Для людей похилого віку в інтер'єрі практично відсутні сходи, забезпечена легка циркуляція повітря завдяки більшій кількості відкритих просторів, а також вбудовані пристосування, що підтримують їхню мобільність.

Відмінний дизайн інтер єру. Що це в 2024 році? - Європейська Школа Дизайну 6

Емоційний добробут

Це стосується інтер'єрів, які випромінюють почуття щастя, позитиву, цікавості, спокою та залученості, рухаючись у бік більш суб'єктивного та психологічного середовища. Емоційний добробут часто є результатом великої кількості природного сонячного світла, інтеграції з природою, помірної температури в приміщенні, комфортного і затишного підбору матеріалів, а також дуалізму між інтимними і загальними просторами. Деякі дизайнери також впроваджують принципи фен-шуй для створення цілісного та збалансованого життя в інтер'єрі приміщень, які вони займають.

Відмінний дизайн інтер єру. Що це в 2024 році? - Європейська Школа Дизайну 7

Ментальний добробут та продуктивність

Нещодавнє дослідження продемонструвало зв'язок ключових фізичних характеристик дизайну з п'ятьма шляхами до добробуту (Зв’язок, Активність, Фіксація, Вивчення та Віддача), які були пов'язані з позитивним психічним здоров'ям і продуктивністю. Перш за все, надання мешканцям особистого контролю над внутрішнім середовищем дозволяє їм створювати умови, які відповідають їхній поведінці та звичкам, чи то через світло, температуру, звук, просторову організацію або будівництво з матеріалів, що мають природний вигляд.

Орієнтація кімнат, які використовуються переважно вранці, таких як спальні та кухня, на схід стимулює добовий ритм, тоді як ключові сімейні кімнати повинні мати доступ до прямих сонячних променів щонайменше 2 години на день. Встановлення вікон з великою висотою підвіконня забезпечує кращий розподіл денного світла в приміщенні та збільшує візуальний доступ до навколишнього ландшафту. Для забезпечення регульованого режиму сну рекомендується, щоб у спальнях були ефективні засоби затемнення, такі як теплові жалюзі або регульовані жалюзі, які також забезпечують вентиляцію в нічний час.

Відмінний дизайн інтер єру. Що це в 2024 році? - Європейська Школа Дизайну 8

Загалом, дизайн інтер’єру - це всеосяжна галузь, яка містить набагато більше, ніж проєктування зручного простору та підбору колірної палітри меблів. Розширюйте своє бачення у розробці дизайн-проєктів і результати перевершать всі очікування.

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Маєте питання? ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ ONLINE
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались