/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Скандинавський стиль у ландшафтному дизайні

06 .01

Скандинавський стиль у ландшафтному дизайні - Європейська Школа Дизайну 4

Скандинавський дизайн в інтер'єрі вже давно захопив серця багатьох любителів лаконічного комфорту.

Тому і в ландшафті тенденції на цей стиль також не змусили себе довго чекати.

Ділянка, оформлена в скандинавському стилі, виглядає, як місцевість, де мешкають казкові гноми. Все виглядає природним і невимушеним, але водночас доглянутим. У всьому проглядається любов до природи, яка оживає лише на коротке літо, після чого знову засинає під сніговим покривалом.

Відмінні риси скандинавського стилю:

  • Природність
  • Упорядкованість
  • Простота
  • Функціональність
  • Стриманість

Професіонали відносять скандинавський стиль у ландшафтному дизайні до класичного фундаменталізму. Він формувався в суворих умовах - дві третини року зима, збіднений ґрунт, багато снігу і каменю, мало сонця. Але це не заважає йому залишатися пластичним, багатогранним і живим.

Ще одна яскрава відмінність скандинавського стилю - компактність: невелика площа (рідко більша за 5-10 соток) поєднується з естетичністю і підкресленою доглянутістю. На ній гармонійно розміщуються невеликі штучні водойми, садовий декор, оригінальні лавки, групові посадки низькорослих хвойників, зелені галявини, викладені каменем доріжки, обгороджені квітники та клумби, акуратні дерев'яні та ретельно підстрижені невисокі живоплоти.

Скандинавський стиль у ландшафтному дизайні - Європейська Школа Дизайну 5

Колористичні рішення і матеріали

Взимку яскравих фарб немає, тому в скандинавському стилі часто використовують вічнозелені рослини і первоцвіти, а також яскраві прикраси (нерідко замість фруктових дерев і садових рослин). Він весь побудований на природних матеріалах - переважно камінь і дерево.

Багато каменю - чудова дизайнерська знахідка там, де погано приживаються рослини, але не має сенсу завалювати спеціально обробленим камінням або валунами всю ділянку. Цей природний матеріал, при належному оформленні та висадці живих рослин, завжди має дуже виграшний вигляд, але надлишок каменю руйнує саму концепцію саду.

Камені застосовуються різних розмірів, поодинці або групами. Щоб вони не виглядали одноманітно і непривітно, обирайте різний за типом матеріал - морську гальку (облицювання і доріжки), невеликі різнокольорові камені, мармур і граніт (краще колоті, але можна і оброблені), природні кругляки і валуни.

Скандинавський стиль у ландшафтному дизайні - Європейська Школа Дизайну 6

Споруди та конструкції

Скандинавський ландшафтний дизайн передбачає на ділянці не тільки великий будинок з терасою, а й інші будови, господарського, декоративного і функціонального призначення. Основне правило - вони мають бути середніх розмірів, а їхнє оздоблення виконане з натурального каменю і дерева (може бути пофарбоване в різні відтінки). Нерідко їх доповнюють плетінням із лози. Це можуть бути не тільки меблі, а й елементи оздоблення, плетені фігурки, огорожі квітників тощо.

Дуже органічно виглядає альтанка з мангалом, лазня, літня кухня, оформлені у варіанті "будиночка гномів".

Поруч із будь-якою спорудою висаджується максимум клумб із яскравими квітами.

Які рослини використовуються?

Поряд з камінням для прикраси скандинавського саду використовують фігурно стрижені чагарники (поодинокі або в живоплоті). Ще одна характерна риса - великі дерева, що ростуть посередині доглянутого газону або дуже близько до паркану чи стіни будівлі. На них кріпляться годівниці для птахів, дитячі гойдалки тощо. Перевагу віддають пірамідальним туям, соснам, кленам, горобині, березі, а також бузку. Останніми роками набирають популярності плакучі та карликові форми традиційних дерев.

У квітниках висаджують плющ, ромашку, клематис, чорнобривці, дельфініум, горець, календулу, а для оздоблення беруть морську гальку, невелике каміння різних кольорів або оброблений мармур. Можна висадити у вигляді окремих плантацій лаванду, злаки або польові квіти. Дуже гарний вигляд мають швидкорослі в'юнкі рослини, що покривають паркан або стіну будинку.

Якщо розбивається город, його необхідно відгородити від ділянки за допомогою кам'яної, плетеної або зеленої огорожі або зробити всі грядки не просто доглянутими, а декоративними з бордюрами і чіткими доріжками, посипаними піском.

Для ландшафтного скандинавського стилю характерні невибагливі у догляді багаторічники. Підбирати для такого саду рослини, що вимагають копіткого догляду і щоденного висаджування, не має сенсу. Єдиний виняток - низькорослі та яскраві однорічні квіти, які щороку висіваються або висаджуються вздовж акуратних доріжок.

Рослини слугують основою для скульптур різноманітних форм, оскільки цей стиль передбачає встановлення зображень казкових персонажів (гномів, гоблінів, ельфів, тролів), статуеток, гротів та інших фігурок. Але це не є обов'язковим елементом, адже головне - це створити атмосферу північного скандинавського настрою.

Скандинавський стиль у ландшафтному дизайні - Європейська Школа Дизайну 7

Декор

Декоративні елементи мають велике значення. Найчастіше їх роблять із дерева або лози, а також інших натуральних матеріалів. Основну частину покривають світлою фарбою і неодмінно роблять кілька яскравих акцентів.

Перевагу віддають лавкам, шезлонгам, стільцям, столам, аркам, водоймам, годівницям для птахів, дерев'яним скульптурам, крихітним будиночкам, плетеним кашпо. Також будуть доречні різні раритетні та старовинні речі - старі лійки, дерев'яні вози, тріснути глечики з глини, а також композиції з каменів (доріжки, стінки, бордюри, майданчик під мангал).

Навчитись облаштовувати ділянку в Скандинавському та інших стилях можна на офлайн-курсі Ландшафтний дизайн Професіонал або Інтенсив в нашій Школі.

Скандинавський стиль у ландшафтному дизайні - Європейська Школа Дизайну 8

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Залиште Ваші контактні дані, щоб наш менеджер допоміг Вам з реєстрацією
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались