/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Хто такий дизайнер?

25 .10

Хто такий дизайнер? - Європейська Школа Дизайну 4

А й справді, хто такий дизайнер? Чи дійсно професія дизайнера може бути актуальною, затребуваною, а головне – приносити реальну користь людям та суспільству?

Адже погодьтесь,  що такого наразі може запропонувати умовний спеціаліст з дизайну інтер’єра сучасному світу? Вигадано десятки стилів, сотні їх відгалужень, тисячі віянь, напрямів, бачень! І відображення усіх цих здобутків кожен охочий може без проблем знайти серед мільйонів готових рішень в мережі...

Про дизайнерів як таких, їх безперечну суспільну користь, соціальну значимість та глибоку диференціацію йтиметься в цій статті нашого блогу.

Одразу коротенький бліц найпопулярнішими питаннями:

  • Ні! Не всі дизайнери – художники. І не всі мають художній талант від Бога.
  • Ні! Далеко не всі талановиті художники можуть стати успішним дизайнером якогось з напрямів, просто завдяки вмінню гарно малювати.
  • Так! Досягти рівня професіонала може кожен, завдяки якісній освіті, наполегливій праці та одночасному розвитку одразу у кількох напрямках!   Сучасний світ рухається вперед у шаленому ритмі і сьогодні вкрай складно отримати професійне визнання, опанувавши якусь одну з дизайнерських дисциплін. Так, життя суворе.. )
  • Так! Вкрай важко бути справжнім професіоналом у справі дизайну інтер’єру, одночасно влаштовуючи “модний вибух” своєю новою колекцією одягу та паралельно розробивши генеральний план з побудови сучасного парку відпочинку у твоєму рідному місті. Проте, розуміння тонкощів кожного з напрямів дизайну точно стануть в нагоді на шляху до справжнього успіху в одному з них!

А якщо вже спробувати дати узагальнену дефініцію даній професії, то дизайнер – це спеціаліст, що створює макети практично всього, що нас оточує. Що саме? Озирніться навколо прямо зараз. Інтер’єр, предмети у ньому, одяг на вас та у вашій шафі, шрифт, яким зараз написано цей текст.  Дизайнер може бути як автором ідеї, так і, за певних умов, лише її виконавцем. Проте саме він, на певному етапі, дарує світу можливість побачити цю ідею на власні очі та, врешті, зробити її осяжною. Ну, хіба це не диво?

Тож, які напрями дизайнерської справи можна виділити? Адже, навколо створюється так багато речей, об’єктів, споруд, техніки тощо..

Фундаментальний перелік виглядає наступним чином:


Хто такий дизайнер? - Європейська Школа Дизайну 5
дипломна робота випускниці EDS Наталії Сокіл

Дизайн інтер’єру

Певно, найпопулярніший та найвідоміший напрям дизайнерської справи, адже найчастіше саме він спадає на думку пересічному споживачу при згадці слова «дизайн».

І це не дивно, тому що спеціалісти даного напряму, без перебільшень, створюють простір нашого з вами життя! Дизайн інтер’єру – це не тільки робота над тим, щоб окремо взяте приміщення виглядало гарно. Це, в першу чергу, робота над концепцією простору в приміщенні, планування технічних і функціональних рішень, естетична складова і створення такого унікального явища як «характер об’єкту», в якому надалі будуть жити, працювати та відпочивати люди. 

Актуальність професії дизайнера інтер’єру зростає з кожним днем, адже у минулому залишились ті часи, коли плануванням інтер’єру в оселі господарі займались самостійно, а сам факт наявності у приміщенні якогось дизайну викликав скоріше подив чи посмішку.


 

Хто такий дизайнер? - Європейська Школа Дизайну 6
робота випускникниці EDS Тетяни Бондаренко

Ландшафтний дизайн

Насправді, напрям ландшафтного дизайну є «вуличним прототипом» першого учасника нашого списку. В даному випадку, дизайнер теж народжує концепцію, планує та розробляє модель побудови простору на окремій ділянці, що належить приватній особі, громаді чи організації. Мета все та ж, проста й благородна – оптимізація простору, ефективність його функціонування, естетика. Звичайно, інколи, з урахуванням персональних побажань замовника.

Наразі, практично у всіх країнах світу, місцева влада приділяє велику увагу благоустрою та зовнішньому вигляду міст, містечок, сіл та селищ. Обрання професії ландшафтного дизайнера дозволить зрозуміти, як саме створюються еко-проєкти з обкладинок журналів та стати частиною створення прекрасних парків, садів та зелених ділянок, які всім нам так подобаються!



 Хто такий дизайнер? - Європейська Школа Дизайну 7
робота випускиці EDS Анаіт Геворкян

Предметний дизайн

Цікавий та сміливий напрям дизайнерського ремесла! Пам’ятаєте, як з часом змінювались наші мобільні телефони, телевізори ставали все більш ергономічними та витонченими, а різного роду програвачі ставали все більш компактними та витонченими? Зверніть увагу, як щорічно відбувається еволюція меблів, елементів оздоблення та декору!  Звичайний комод набуває великої кількості варіацій, для того, щоб опинившись в нашому домі, максимально гармонійно доповнити обраний нами стиль, підкреслити акцент та довершити загальний ансамбль дизайну помешкання!

Все це робота предметних Дизайнерів! Зверніть увагу, як по-різному іноді можуть виглядати одні й ті самі речі. Задача предметного Дизайнера – створення оригінальних за своїм виглядом речей, що будуть готові до повноцінного виконання своїх функцій, але також будуть привабливими для покупця та зручними у використанні. Тож тут вам і маркетинг, і стратегія, і інженерія.


Хто такий дизайнер? - Європейська Школа Дизайну 8
робота випускниці EDS Анни Костенко

Fashion-дизайн

Світова мода, тренди, колекції, подіуми, краса, успіх, Мілан, Париж, Лондон!

Так, ми трішки пограли в асоціації, хоча впевнені, шо почувши про фешн дизайн вам на думку прийде щось подібне.

Саме fashion-дизайнери створюють нові колекції одягу, формують модні тренди. Але також, це ще й малювання ескізів, конструювання моделей, створення технічної документації, запуск у виробництво, контроль якості! При цьому, fashion-дизайнер цілком може виконувати роботу, наприклад, кравця: знімати мірки, робити викрійки, шити, проте це не основні його обов'язки. Тут вже, кому що до душі!

Наразі, професія fashion-дизайнера стрімко набуває популярності серед творчих людей різного віку і вже давно не вважається недосяжним привілеєм для обраних. Окрім того, з даною діяльністю напряму пов’язаний сучасний тренд “усвідомленого споживання”, що, безумовно, лише додає плюсів даному напряму дизайнерського ремесла.


 

Хто такий дизайнер? - Європейська Школа Дизайну 9
робота випускниці EDS  Маргарити Корнієнко

Графічний дизайн

 Даний напрям дизайну цілком можна назвати окремою мовою. Адже графічний дизайн в сучасному світі повністю заповнює комунікаційний простір! Від дизайнерів даного напряму залежить те, як завтра будуть виглядати ваші іконки робочого столу, улюблені емодзі, шрифти, логотип топового бренду, черговий передвиборчий банер, нова хайпова соціальна мережа і багато-багато інших візуальних ілюстрованих комунікаційних об’єктів!

Окрім того, буде зайвим навіть говорити про безмежні перспективи даної професії, адже саме вона дарує один з ключів до безперешкодної роботи з будь-якої точки світу. Графічний дизайнер - це практично завжди спеціаліст широкого профілю, тож далі саме вам вирішувати, який з багатьох варіантів роботи у сфері графічного дизайну вам до душі!

  • Як підсумок, варто відзначити, що існують і інші важливі гілки дизайнерської справи і їх дійсно багато, проте ми спробували розповісти про найважливіші та найактуальніші на даний момент. Сьогодення диктує свої умови усім нам. Амбітна молодь, що переважно населяє великі міста, розуміє, що лише спеціалізація у кількох дисциплінах дозволить мати конкурентні переваги на ринку. Звичайно, це стосується і професії дизайнера.

Обираючи свій напрям, у будь-якому випадку, треба керуватись багатьма факторами, проте завжди дослухатись до своєї душі!
Хто такий дизайнер? - Європейська Школа Дизайну 10










Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались