/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Kyiv Design Week 2024: Як це було

09 .09

Kyiv Design Week 2024: Як це було - Європейська Школа Дизайну 5

Головна подія осені 2024 року для в індустрії дизайну в Україні - це звісно фестиваль Kyiv Design Week 2024 (28.08-4.09).

Завдяки цьому проєкту кожен дотичний до дизайну та просто пересічний громадянин може зануритись в атмосферу креативу та створення прекрасного в матеріальному світі.  

Понад 10 локацій демонстрували всебічність та різнобарвність думки сучасних митців у сфері дизайну. 

Головні цілі Kyiv Design Week 2024  

Основний напрям цьогоріч був присвячений традиціям та спадщині в різних формах і проявах. Про це добре було сказано у проєкті CozyWeek, який був представлений в Національному музеї народної архітектури та побуту України в Пирогові.

Організатори тижня разом з архітектором Сашком Столовим і громадою Козіївки поставили за мету представити живу традицію, яка цінна не тільки як спадок минулих поколінь, а й як сучасний інструмент змін міського середовища на користь людей і громад.

Kyiv Design Week 2024: Як це було - Європейська Школа Дизайну 6

Обговорювати важливе

Kyiv Design Week приділив особливу увагу актуальним темам у сфері культури та комунікацій, а також освітнім ініціативам. У просторі Kooperativ відбулася дискусія «Точки дотику» під кураторством Eter Agency, де експерти креативної індустрії досліджували нові підходи до комунікаційних та інформаційних стратегій.

Учасники дискусії: Анастасія Білецька — кураторка Kyiv Design Week, Вероніка Селега — СЕО креативної агенції Bickerstaff.734, Анастасія Серга — PR спеціаліст з глобальних комунікацій, Ukrainian PR, Валентин Панюта — Co-Founder та CEO агенції HyperNormal, head of United24media, Альона Лапенко — CEO Eter Agency, а також іноземні гості: Домінік Сіньоріні Кіроянагі — авторка проєкту Crossing Kyiv, Габріела Кікеріо — Co-Founder, директор фестивалю Zurich Design Weeks.

Спільно з гостями спікери шукали відповіді на питання, які стосувались комунікації війни в Україні на закордонного мешканця, робочих і не ефективних інструментів, також визначали, яку роль відіграє в цьому процесі культура. Експерти розповідали, як власними прикладами намагались привернути увагу світу до ключових меседжів і обговорювали, як краще використати їх в нових умовах сьогодення.

Протягом тижня дизайну була забезпечена велику навчальна програма у співпраці з головними культурними та освітніми інституціями столиці. Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука влаштувала Лекторій Бойчука на тему мистецтва, дизайну та моди.

Ключовим моментом Kyiv Design Week стала інсталяція «Цей день настав» у книгарні СЕНС. Вона об'єднала творчість 22 майстрів традиційних ремесел та народних художніх промислів, які гармонійно поєднали історичну спадщину з сучасними тенденціями. Центральним елементом став 10-метровий стіл, виконаний із золотої соломи, що символізував міст між різними епохами української культури.

Атмосферу достатку та благополуччя українського села підкреслювали обереги, великі витинанки, золоте тло розписаних вручну шпалер, а також дизайнерські торшери й підвісні світильники. Інсталяція не тільки демонструвала традиційні ремісничі техніки, а й сприяла їхньому збереженню, підтримці та розвитку майстрів, які створюють високоякісні вироби з доданою цінністю.

Відкриття інсталяції супроводжувалось зустріччю з авторами, видавцями та героями книги «Contemporary Ukrainian Crafts | Традиційні ремесла в сучасному виконанні».

Для більш тісного ознайомлення з традиційними ремеслами гості події мали можливість відвідати майстеркласи та воркшопи від різноманітних майстерень, які були залучені до участі в Kyiv Design Week 2024.

Kyiv Design Week 2024: Як це було - Європейська Школа Дизайну 7

Погляд у майбутнє

Інсталяція «Дизайн Свободи», розташована на головній сцені показів Ukrainian Fashion Week SS25, стала символом потужності українського дизайну та його творців, які, незважаючи на виклики, продовжують новаторські пошуки. Це відображалося навіть у просторі, де використовували металеву конструкцію військового намету — як символ захисту та нагадування про реальність, в якій формується сучасний дизайн.

Проєкт також свідчить про глибокий зв’язок нових митців із українською культурою. У «Дизайні Свободи» взяли участь 47 українських дизайнерів, художників, керамістів і майстрів, роботи яких були представлені відповідно до ключових тенденцій і етапів: «Еволюція крафту» — Стан Поза часом, «Дизайн — Мода — Мистецтво» — Стан Наскрізь меж, «Дизайн під час Війни» — Стан Стійкості.

Близько тисячі гостей UFW SS25 та KDW 2024 мали можливість ознайомитися з проєктами і роботами багатьох відомих брендів, таких як VOZIANOV, Kachorovska, ZAVOD, FURN Object, GAEVA, YaKUSH, DIZA, DONNA, SOLOMIA RCS, MAPICO, Pink Gentle Clouds, Fayina Yerenburh, а також виробів ремісничих майстерень Medovi Svichky, Guculiya, SHABALTAS. Серед учасників були представлені роботи мисткинь Олесі Драшкаби, Анастасії Пасічник та студентів UFEG і Schooll Art x Craft. Важливі дослідження презентували Олександра Руденко (природні барвники для тканин), Лідія Колченко (квітковий папір) та Анна Костомарова (мотузки з рослин).

На заході також представили нову лімітовану серію годинників RW01 Gamlet від компанії ZAVOD, створену в колаборації зі стріт-арт художником Гамлетом Зіньківським. Крім того, були представлені дизайн для військових від Malva Ammunition і дрон-камікадзе, розроблений волонтерською командою разом із дизайнером Володимиром Каралюсом. До бібліотеки Kyiv Design Week увійшли книги від видавництв ist publishing x spiilka, MacPaw, ArtHuss, CREATIVE PUBLISHING і Projector Publishing.

Kyiv Design Week 2024 успішно реалізував свої плани, водночас відкривши можливості для подальшого розвитку проєкту та вивчення важливих питань у майбутньому. Цей тиждень дизайну став платформою для зустрічі креативних професіоналів з різних напрямків, яких об’єднує спільна мета — створення комфортніших умов для життя людей. Ці зміни повинні стати основою для побудови кращого майбутнього для українців та України.

Kyiv Design Week 2024: Як це було - Європейська Школа Дизайну 8

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Маєте питання? ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ ONLINE
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались