/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Дизайн і психологія. Вплив на емоційний стан

27 .08

Дизайн і психологія. Вплив на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 4

Ми часто недооцінюємо, наскільки сильно навколишнє оточення впливає на наш емоційний стан і нашу поведінку. Дизайн, кольори, форми і композиції можуть чинити глибокий вплив на наші почуття і настрій.

У цій статті Європейська Школа Дизайну пропонує докладніше розглянути ті елементи, які суттєво можуть змінити емоційний фон людини (психологічний статус) і впливати на її налаштованість приймати ті чи інші рішення.

Дизайн і психологія. Вплив на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 5

Кольори та емоції
Кольори мають здатність викликати різні емоції. Наприклад, теплі кольори (червоний, помаранчевий, жовтий) можуть викликати почуття радості та енергії, в той час як холодні кольори (синій, фіолетовий) сприяють релаксації та спокою, зелений - відчуттю гармонії та природної свіжості. Вибір кольорової палітри в інтер'єрі може підлаштувати наш настрій під певні емоційні цілі.

Форми та лінії
Геометричні форми та лінії також впливають на сприйняття. Гострі кути і прямі лінії можуть створювати відчуття напруження, в той час як круглі форми можуть асоціюватися з гармонією і м'якістю. Добре організований простір може сприяти зручності, розслабленості та відчуттю контролю.

Дизайн і психологія. Вплив на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 6

Матеріали та текстури
Дотик до різних поверхонь - гладких, шорстких, теплих або холодних - також впливає на наше сприйняття. Текстури можуть викликати комфорт або навіть активувати тактильні відчуття. Зручні меблі, адаптовані під фізіологію людини, сприяють комфорту і здатності розслабитися. Тверді жорсткі стільці в закладах громадського харчування сприяють збільшенню прохідності, адже клієнти довго не висидять на такого типу меблях і йдуть майже одразу після завершення прийому їжі.

Акустика
Звуки і шуми в приміщенні також впливають на нашу психологію. Приємна фонова музика або звуки природи можуть сприяти релаксації. Швидка ритмічна музика змушує серце битися швидше, що сприяють якнайшвидшому ухваленню рішень, не залишаючи час "на подумати".

Декор і предмети
Предмети, які знаходяться в нашому полі зору, можуть викликати асоціації, спогади і емоції. Улюблені фотографії, картини, сувеніри - вони наповнюють простір значенням і можуть піднімати настрій або навпаки викликати хвилювання.

Дизайн і психологія. Вплив на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 7

Освітлення
Яскравість і колір освітлення також можуть вплинути на наш настрій. Тепле світле освітлення може створити затишну атмосферу, а яскраве біле світло - стимулювати неспання. Для офісних просторів обирають біле холодне освітлення, яке змушує зберігати концентрацію на процесі. М'яке тепле світло для житлових інтер'єрів сприяє відчуттю комфорту і затишку.

Дизайн і психологія. Вплив на емоційний стан - Європейська Школа Дизайну 8

Враховуючи всі ці аспекти, важливо створювати обстановку, яка відповідатиме емоційним потребам. Обирайте кольори, форми та елементи дизайну, які підтримують потрібний настрій у конкретному приміщенні та допомагають почуватися комфортно. Ефективний дизайн може стати потужним інструментом для поліпшення психологічного стану або його коригування в потрібному напрямку.

Вправно використовувати дизайнерські рішення ми навчаємо на курсі Дизайн Інтер'єру Професіонал.

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Залиште Ваші контактні дані, щоб наш менеджер допоміг Вам з реєстрацією
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались