/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Колекційний дизайн. Інвестиція в сучасному інтер'єрі

10 .05

Колекційний дизайн.  Інвестиція в сучасному інтер єрі - Європейська Школа Дизайну 4

Колекційний дизайн - термін, який використовують, щоб відокремити авторські унікальні предмети від дизайну споживчого, серійного. Вартість штучних авторських предметів, що балансують на межі між мистецтвом і дизайном, зростає з року в рік. Ринок предметів дизайну став конкурувати з ринком сучасного мистецтва, притому що предмети колекційного дизайну ще й функціональні.

Сучасний колекційний дизайн об'єднує речі, створені з кінця 1990-х і до наших днів.

Столи, стільці, світильники, полиці, які ще не потрапляють у категорію "арту", але вже й не вписуються в рамки стандартного дизайну, предмети, які після придбання не тільки функціональні, а й які не соромно передати у спадок або виставити на аукціоні - усе це про колекційний дизайн, який стрімко зазіхає на територію світу мистецтва і йти з неї не має наміру.

Колекційний дизайн.  Інвестиція в сучасному інтер єрі - Європейська Школа Дизайну 5

Баланс на межі

Ринок дизайну дедалі більше балансує на межі з мистецтвом, стираючи її і впроваджуючись на його територію. Галереї, експерти, колекціонери - хто б міг подумати, що все супроводжуватиме сферу дизайну! Особливою популярністю такий дизайн користується у молодого покоління.

Красиво, функціонально та ексклюзивно - за ці три складові в одному об'єкті не шкода віддавати чималі суми. Тут уже включається бажання за право володіння оригінальним і цінним. Мало сидіти на дивані з IKEA і споглядати на картину Пікассо, Бекона чи Баскії. Нині існує потреба в мистецтві, на якому можна лежати, сидіти і за яким можна їсти.

Колекційний авторський дизайн став об'єктом інвестицій, який буде актуальним сьогодні і через десятки років. Уже немає різниці: вкладаєте ви кошти в картину, антикваріат чи авторський дизайн. Однак експерти цієї сфери зазначають, що не варто зовсім вже порівнювати з інвестиціями колекційний дизайн, адже людина має насамперед відчувати внутрішню потребу оточувати себе подібними речами, а зростання в ціні - це приємний "побічний ефект".

При цьому колекційний дизайн все ж має свої закони щодо зростання цін. "Старовинна, але іменна" річ навряд чи виявиться предметом, на якому можна заробити цілий статок. Але й те, що вже "з ім'ям і дорого" в ціні не впаде (тим паче, якщо мало вплив на дану галузь). А ось роботи тих, хто формує ринок і вже зараз коштує дорого, будучи новаторами своєї справи, ті завжди будуть у топі.

Цінно та функціонально

Предмети колекційного дизайну - це не тільки те, у що можна вкладати і продавати дорожче. З цим ще "можна непогано жити", бо це все-таки ще дизайн, а тому тут ідеться про функціональність і практичність, а не про подобу музейного експонату, наприклад, у вас вдома. В ужиток уже навіть увійшов термін "функціональна скульптура", який поєднує в собі поняття витвору сучасного мистецтва і предмета дизайнерських меблів.

Ціни на колекційний дизайн формують дилери, аукціонні будинки, галереї. Як і у випадку з мистецтвом, велике значення має емоційний фактор - важливо, щоб предмет подобався. Але якщо говорити про інвестиції, то купувати насамперед варто перші імена історичного дизайну - від Макінтоша, з якого, як заведено вважати, взагалі розпочався дизайн, до Ле Корбюзьє, Шарлотти Перріан і П'єра Жаннере, від Алвара Аалто до Карло Молліно, від Дюнана до Понті. Інший шлях - купувати молодих дизайнерів, яких активно виставляють галереї, і тут головне, що стане в пригоді покупцеві, - чуття.

Колекційний дизайн.  Інвестиція в сучасному інтер єрі - Європейська Школа Дизайну 6

Навіть у топових аукціонних будинках розуміють, що серед їхніх лотів місце не лише класичним і звичним арт-об'єктам. Так, у Sotheby's з'явився аукціон "Дизайн: життя в матеріальному світі". Представники аукціонного дому зазначають, що дизайн стає колекційним у тому разі, якщо має переконливу історію та певний бекграунд, що стоїть за предметом. Чи то переконлива історія, чи то бекграунд зробили так, що 2015 року шезлонг, створений з алюмінію авторства австралійського дизайнера Марка Ньюсона, продали на аукціоні Phillips, який пішов з молотка за 2,5 млн фунтів стерлінгів.

Колекційний дизайн.  Інвестиція в сучасному інтер єрі - Європейська Школа Дизайну 7

Як працювати на практиці з колекційним дизайном можна дізнатися на циклі тематичних вебінарів від EDS, присвячених цій темі. Особливо корисно для діючих дизайнерів інтер'єру.

 

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Залиште Ваші контактні дані, щоб наш менеджер допоміг Вам з реєстрацією
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались