/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Будинки-бульбашки: особливості дизайну

21 .06

Будинки-бульбашки: особливості дизайну - Європейська Школа Дизайну 5

У світі існує безліч цікавих архітектурних конструкцій, які вражають своїм дизайном - як зовні, так і зсередини. Такі об’єкти завжди сприяють розвитку креативного мислення та допомагають по-іншому дивитись на звичні об’єкти. 

Сьогодні хочемо привернути увагу до будинків-бульбашок Воллеса Неффа, які він вважав своїм найбільшим архітектурним досягненням. 

Каліфорнійський архітектор-новатор був відомий тим, що проєктував особняки для голлівудської еліти під час золотого віку кіно. У 1944 році Нефф роздумував над рішеннями доступного житла на тлі післявоєнного дефіциту, коли під час гоління його увагу привернула бульбашка на раковині. І у нього з'явилася ідея.

Так він запропонував техніку, яку назвав аероформою, що дозволяла будувати будинки за 48 годин. Будівельники спочатку заливають бетон у круглий диск як фундамент будинку, потім надувають над ним велику куполоподібну кулю. Потім вони вдували з гармати на кулю гуніт - суміш води і сухого цементу - і здували її після того, як гуніт висихав. Зараз термін "будинок-бульбашка" широко характеризує будь-яку нерухомість з аморфною, схожою на бульбашку формою, і він продовжує розвиватися. Деякі дизайнери використовують ту саму техніку, а інші просто зачаровані футуристичною, схожою на кулю формою готових будинків. У багатьох випадках подібні будинки були включені в розмови про доступне житло як швидке і відносно просте у будівництві майно.

Будинки-бульбашки: особливості дизайну - Європейська Школа Дизайну 6

Фото концепт будинку-бульбашки. Створено AI

Від оригінального проєкту Воллеса до багатокупольних особняків та інших аморфних об'єктів, ці фанк-будинки змусять вас переосмислити, чи потрібні взагалі прямі кути.

Воллес так сильно вірив у свої бетонні купольні будинки, що прожив в одному з них до кінця свого життя. Після того, як Нефф розробив техніку повітряної форми, він знайшов цілу колекцію клієнтів для своєї нерухомості, а федеральний уряд навіть підтримав його зусилля побудувати ціле село з цих унікальних будинків. Однак багато будинків покрилися пліснявою, і більшість з них зрештою були знесені, хоча техніка будівництва з бульбашок живе й досі.

Будинки-бульбашки: особливості дизайну - Європейська Школа Дизайну 7

Палац Бульє (Теуль-сюр-Мер, Франція)

Палац Бульє, що перекладається як "Бульбашковий палац", є, мабуть, одним з найбільш впізнаваних будинків-бульбашок у світі, спроектований архітектором Антті Ловагом для свого першого власника П'єра Бернара. Вважається, що Бернар разом з Ловагом перетворив цей особняк на те, чим він є сьогодні. Згідно з веб-сайтом будинку, Ловаг мріяв, що "все повинно бути круглим, гладким і м'яким, допомагаючи тілу, ідеям і почуттям вільно текти".

Будинки-бульбашки: особливості дизайну - Європейська Школа Дизайну 8

Будинки Xanadu Houses (Кіссіммі, штат Флорида)

Хоча розумні технології та домашня автоматизація є досить поширеними в сучасному кліматі, так було не завжди. Будинки Xanadu, три з яких були побудовані по всій території США на початку 1980-х років, були одними з перших, хто почав експериментувати з цією колись футуристичною концепцією. Будівельник Боб Мастерс (Bob Masters) вважається автором концепції після того, як він довго захоплювався використанням надувних кульок для будівництва. Перший з будинків був спроектований Стюартом Гордоном і побудований Мастерсом у Вісконсін Деллс, штат Вісконсін. Однак найвідоміший з цієї серії був спроектований Роєм Мейсоном, його можна побачити тут, у Кіссіммі, штат Флорида, і він приваблював тисячі відвідувачів щодня. Пізніше було збудовано третій Будинок Ксанаду в Гатлінбурзі, штат Теннессі, хоча всі вони були зрештою знесені.

Будинки-бульбашки: особливості дизайну - Європейська Школа Дизайну 9

Болвонінген (Хертогенбос, Нідерланди)

З повітря цей незвичайний район у Нідерландах може виглядати як колекція м'ячів для гольфу на трійниках, які тільки й чекають, щоб по них вдарили. Громада, яку в народі називають Ден Бош, була спроєктована Дрісом Крейкампом як експеримент у сфері доступного житла. Як і Нефф, Крейкамп був особливо зворушений тим, що район можна побудувати приблизно за день.

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Маєте питання? ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ ONLINE
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались