/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Як світ мистецтва та дизайну підтримує Україну?

13 .04

Як світ мистецтва та дизайну підтримує Україну? - Європейська Школа Дизайну 5

24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Цей день назавжди змінив світову історію і торкнувся абсолютно кожної існуючої сфери діяльності людини.

Зокрема, представники креативної індустрії вирішили підтримати Україну кожен по-своєму. Вони зображають жахіття, що відбуваються в країні, популяризують правду, збирають кошти на допомогу, продаючи свої вироби та навіть розробляють цілі проекти для відновлення пошкодженого майна. Кожен з них висловив як свою особисту позицію, так і причетність їхніх компаній чи брендів до світової боротьби за свободу та демократію. 



Індустрія моди

 

Про те, що світ моди не може поводитись так, як раніше заявив Джорджіо Армані. 27 лютого від провів свій модний показ в Нью-Йорку в повній тиші — на знак поваги до мирного населення, що страждає від жорстокості під час російської агресії. Пізніше він заявив про фінансову підтримку та сприяння гуманітарній допомозі Україні.

Такий гучний голос став прикладом для інших. Угорський бренд Nanushka, данський Ganni, група компаній Kering частково або повністю зупинили роботу на території Росії та спрямували свої зусилля на допомогу українським біженцям, гуманітарним та волонтерським організаціям. SKIMS, Victoria Beckham, Marc Jacobs, Vera Wang, Versace, Balmain, Givenchy та багато інших відомих представників фешн-індустрії висловили підтримку та зробили пожертви у фонди допомоги постраждалим від війни.

Одним з найбільших проявів поваги, любові та співчуття до України був від бренду Balenciaga. Грузинський дизайнер Демна Ґвасалія висловив підтримку Україні завдяки футболкам у кольорах національного прапору та відсилку до подій в країні в листівках, що чекали гостей на кожному сидінні перед показом. 

Як світ мистецтва та дизайну підтримує Україну? - Європейська Школа Дизайну 6

Українські дизайнери об’єднались навколо завдання щодо практичної допомоги Україні. Андре Тан та бренд Kachorovska зорієнтували свої зусилля на тому, що вміють найкраще і вже з перших тижнів війни почали відшивати для військових одяг і взуття. Дизайнерки Катерина Сільченко, Лілія Літковська та наша спікерка Крістіна Бобкова доєднались до збору коштів, продаючи власні творіння.

Як світ мистецтва та дизайну підтримує Україну? - Європейська Школа Дизайну 7

Синьо-жовтий стиль також став символом підтримки. Кольори українського прапору представляють в колекціях та на бекстейджах відомі дизайнери, а для зірок, блогерів та інфлуенсерів всього світу він став фактично “новим чорним”.

Як світ мистецтва та дизайну підтримує Україну? - Європейська Школа Дизайну 8

Дизайн інтер’єрів та предметний дизайн

 

Світові дизайнери інтер’єру та предметів також долучились до підтримки України. Свої нові проекти вони створюють в синьо-жовтих кольорах та організовують аукціони для збору коштів.

Команди Design Miami and Bocci підтримали новостворену ініціативу “Design for Ukraine” та виставили на продаж колекцію світильників, кошти з продажу якої підуть на благодійність.

Як світ мистецтва та дизайну підтримує Україну? - Європейська Школа Дизайну 9

Також, такі відомі англійські бренди меблів та предметів інтер’єру як East London Cloth, House of Hackney Beki Bright та Munro and Kerr ще в перші тижні війни оголосили про фінансову підтримку фондів, що займаються переселенням та допомогою біженцям тощо. 

 


Ландшафтний дизайн та архітектура

 

В перші дні війни в Україні фахівці всіх областей розпочали моніторинг втрат. Зокрема, екологи розробляли інструменти, які б допомогли відслідкувати та зафіксувати руйнування, адже не дарма втрати України в екологічному плані прозвали “мовчазними”. За підрахунками, близько 44% найцінніших природних територій протягом певного часу були охоплені війною. Серед них заповідники, природні парки, ботанічні сади тощо. Також знищено чимало приватних ландшафтів.

Для того, щоб усвідомити масштаби руйнувань, активісти пропонують застосовувати відомий SaveEcoBot, що раніше дозволяв фіксувати забруднення повітря, та за допомогою нього збирають свідчення про військові злочини проти природи. 

Також чимало відомих фахівців, фондів та політиків вже запропонували свою допомогу у відновленні природного фонду та інфраструктури цілих міст.  

До прикладу, відомий данський урбаніст Йен Гел, автор книги “Міста для людей”, 7 квітня розпочав широку дискусію про майбутнє України та провів онлайн-лекцію “Базові принципи, які варто врахувати під час відбудови зруйнованих міст України”. Він наголошує, що попри те, що війна досі триває, ми вже бачимо чимало зруйнованої інфраструктури, про відновлення якої треба починати думати негайно та стратегічно. На його думку, в плануванні міських ландшафтів варто відмовитись від великих площ, на яких люди не можуть взаємодіяти. Натомість, зелені насадження та об’єкти благоустрою оптимізують використання простору. Також фахівець наголошує на екологічності міського дизайну та вважає, що одним з центральних матеріалів урбаністики стане деревина. 

Також до відбудови країни, зокрема, міста Харків, яке знаходиться неподалік українсько-російського кордону і щодня піддається руйнівним обстрілам, долучиться один з найкращих архітекторів та дизайнерів світу Норман Фостер. Британських фахівець володіє компанією "Foster+Partners" долучалась до розробки таких відомих світових архітектурних проектів як будівля банку HSBC в Гонконгу, каліфорнійської штаб-квартири компанії "Apple", хмарочоса “Мері-Екс” в Лондоні тощо. Після нападу Росії на Україну компанія Фостера відмовилась від будь-якої співпраці з росіянами. Як світ мистецтва та дизайну підтримує Україну? - Європейська Школа Дизайну 10

Графічний дизайн


Графічні дизайнери всього світу активно використовують гнучкість своїх творінь для поширення інформації про Україну. Саме вони почали переосмислювати дизайн та шукати в ньому нові сенси та підтримувати український інформаційний фронт.Як світ мистецтва та дизайну підтримує Україну? - Європейська Школа Дизайну 11

Цікавим з цього погляду здається проєкт українців —  Never Again Gallery. Вони адаптували антивоєнні плакати часів Другої світової війни до сьогоднішніх реалій, “щоб запобігти Третій світовій” —  пишуть автори. 

Крім того, дизайнери та графічні художники з усього світу використовують NFT в гуманітарних цілях та для підтримки України проти російського вторгнення. Кілька благодійних онлайн-аукціонів, таких як Vandalz for Ukraine, ArtWaRks Ukraine, UkraineDAO, Holy Water та RtistiQ, організовані спільнотою NFT, використовують свої унікальні цифрові ресурси для надання допомоги людям, які постраждали від війни.

Великий розголос отримала також ініціатива Bettter.Community, яка об’єднує представників креативної індустрії, зокрема, графічних та fashion-дизайнерів в багатьох важливих моментах. Через портал можна, до прикладу, шукати робочі контакти,  наймати креативників на повний робочий день, фріланс чи стажування, а також отримати грант від 500 до 3000 євро на покриття юридичних витрат і витрат на переїзд, вирішити логістичні та інші бізнес-проблеми. 

Тож поки хоробрі українці стоять на варті світового спокою, наші співвітчизники та іноземні колеги утворюють потужний креативний фронт, що допомагає світу дізнатись більше про жахіття в Україні та дає змогу долучитись до цієї боротьби.

 

На обкладинці: @young_emperors

 

 

 

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Залиште Ваші контактні дані, щоб наші менеджери допомогли Вам зробити вибір
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались