/*.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}*/

Світові дизайнери у відбудові України. Норман Фостер та Харків

23 .12

Світові дизайнери у відбудові України. Норман Фостер та Харків - Європейська Школа Дизайну 5

Норман Фостер - британський дизайнер і архітектор, один із засновників стилю хай-тек, як і багато світових особистостей, не залишився осторонь необхідної допомоги Україні.

Кілька місяців тому стало відомо, що країни-лідери світової економіки візьмуть на себе обов'язки з відновлення окремих регіонів України.

Такі програми організовані на міждержавному рівні. Але й окремі фахівці теж вирішили взяти участь у співпраці з міською владою обласних центрів.

Так стало відомо, що Норман Фостер став одним із тих, хто прийняв пропозицію розробити та реалізувати проєкт післявоєнної відбудови одного з великих міст України. Його вибором стало місто Харків.

Уже в період війни, ще у квітні, Фостер запропонував своє бачення щодо реконструкції міста. Концепція проекту створена разом зі студією Arup, організацією Norman Foster Foundation та групою місцевих архітекторів.

Світові дизайнери у відбудові України. Норман Фостер та Харків - Європейська Школа Дизайну 6

Результатом 100 зустрічей і робочих сесій стали 5 ключових напрямків концепції відновлення міста:

Спадщина

У центрі міста буде створено історичний архітектурний ансамбль, який дасть змогу вдихнути нове життя в старі будівлі та використовувати прилеглі території як зони громадського користування.

Річки

Передбачає перетворення шестикілометрової лінії між річками Харків і Немишля на екологічну зону з велосипедними та пішохідними доріжками. Планується також з'єднати їх із загальною міською мережею велосипедних доріг.

Індустрія

Вугільний комбінат буде перебудовано на центр чистої енергії та продовольства. Ця пілотна програма покликана започаткувати процес модернізації промисловості Харкова.

Будинки

Не тільки реконструкція, а й створення повністю нових житлових кварталів європейського стандарту.

Науковий квартал

Перетворення наукового потенціалу міста, розвиток високих технологій і стартапів. Він, як очікується, закладе основу для подальшої модернізації всієї промисловості міста.

Центр міста прикрасить пам'ятка, яку спроектує сам Фостер.

Світові дизайнери у відбудові України. Норман Фостер та Харків - Європейська Школа Дизайну 7

Харківська влада та пропозиції

Мер міста Ігор Терехов так прокоментував грандіозні плани спільної співпраці: "Ми створимо ідеальне місто майбутнього. Там буде все - платформа для розвитку стартапів, університети, житло, зелена зона, ринок - уся необхідна інфраструктура для комфортного життя та економічного розвитку".

У проєкті також візьме участь і Дмитро Фоменко - архітектор, голова експертної групи зі співпраці з Норманом Фостером.

"На сьогодні ми сформували нашу візію, передали її на переклад та подальшу рецензію лорду Фостеру, його експертам, його фонду. Очікуємо на відповідь. Дуже сподіваємося, що експерти оцінять те, що ми зробили, і дадуть нам правдиву зворотну реакцію", - сказав Фоменко.

У звіті представлено загальне бачення розвитку міста від харківських архітекторів, які знають місто, живуть у ньому, розуміють важливість окремих локацій та їхню історичну цінність для місцевих жителів.

Харків серйозно постраждав під час бойових дій, особливо його північна частина. У місті було зруйновано, зокрема, архітектурні пам'ятки та знакові для харків'ян місця.

Так у документі відображено 15 пунктів із пропозиціями пріоритетних позицій для обговорення. Туди потрапив і найбільший в Україні ринок "Барабашово", на якому були величезні пожежі. Частину його території планують перетворити на діловий центр.

Дуже приємно, що цивілізований світ не тільки словом, а й ділом підтримує Україну, вкладаючи сили в її майбутнє.

Попереду ще багато проєктів, багато міст, які будуть відновлені та покращені. А найголовніше, що на нас чекає - перемога і мирне життя.

Світові дизайнери у відбудові України. Норман Фостер та Харків - Європейська Школа Дизайну 8

Black Friday на програми «Дизайн Інтер’єру.Інтенсив» у грудні
Економія - 30%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Black Friday на програму «Графічний Дизайн. Інтенсив» у листападі
Економія - 15%
Деталі дізнавайтеся у менеджерів
Дякуємо!

Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом

Залиште Ваші контактні дані, щоб наші менеджери допомогли Вам зробити вибір
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контакті дані для того, аби наші менеджери EDS могли вас проконсультувати
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, щоб менеджери EDS могли зв'язатися з Вами і забронювати місце в групі
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Залиште Ваші контактні дані, і ми допоможемо Вам зробити вибір!
У якому месенджері зв'язатись з Вами?
Дякуємо, що підписались